Hygrometers

Voor piano

Hygrometer 1

Met geheugenfunctie voor minimum en maximum temperatuur en luchtvochtigheid

25,00 €

Hygrometer 2

Met geheugenfunctie voor minimum en maximum temperatuur en luchtvochtigheid

45,00 €

Een akoestische piano is een delicaat instrument dat kan worden beïnvloed door veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Idealiter is een stabiel klimaat met een gematigde temperatuur en vochtigheidsgraad het beste voor de gezondheid en de levensduur van je piano. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Temperatuur: Het ideale temperatuurbereik voor een piano ligt tussen 15°C en 21°C. Plaats de piano niet op plaatsen waar hij wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen, zoals in de buurt van verwarmingsopeningen, airconditioners of tochtige ramen.

Vochtigheid: Vochtigheid is een kritische factor voor akoestische piano's. De ideale relatieve vochtigheid ligt tussen 40% en 60% maar voornamelijk het liefst met weinig schommelingen. Het handhaven van een constante vochtigheidsgraad helpt voorkomen dat de houten onderdelen van de piano opzwellen of krimpen, wat de stabiliteit van de stemming en de algehele prestatie kan beïnvloeden.
Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot uitzetten van het hout, klevende toetsen en mogelijke schade aan interne onderdelen.
Een te lage luchtvochtigheid kan ertoe leiden dat het hout uitdroogt, wat kan leiden tot gescheurde zangbodems, bruggen en andere structurele problemen.

 

 

 Vermijd direct zonlicht: Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de afwerking van de piano doen verbleken en kan leiden tot schade zoals kromtrekken of barsten. Het is raadzaam om de piano uit de buurt van ramen te plaatsen of om raambekleding te gebruiken om de piano tegen direct zonlicht te beschermen.

Vermijd tocht en snelle temperatuursveranderingen: Tochtige ruimtes en snelle temperatuursveranderingen kunnen de stabiliteit van de stemming en de structurele integriteit van de piano negatief beïnvloeden. Kies een locatie die vrij is van tocht en waar een stabiel klimaat heerst.

Plaatsing: Houd de piano uit de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren of verwarmingsopeningen, evenals ventilatieopeningen van airconditioning. Vermijd bovendien het plaatsen van de piano in de buurt van deuren die vaak geopend en gesloten worden, omdat tocht de omgeving van de piano kan beïnvloeden.

Regelmatig stemmen: Zelfs met een goede klimaatbeheersing kunnen veranderingen in temperatuur en vochtigheid de stemming van de piano beïnvloeden. Regelmatig stemmen door een gekwalificeerde pianotechnicus is essentieel om het instrument op zijn best te laten klinken.

Als je in een gebied met extreme klimaatomstandigheden woont, kun je overwegen om een klimaatregelingssysteem of een pianovochtigheidsregelingssysteem te gebruiken om de omstandigheden in de piano stabiel te houden. Deze systemen kunnen helpen om de vochtigheidsgraad te reguleren en het instrument te beschermen tegen de nadelige effecten van omgevingsveranderingen.

 

Vermoedt je dat de piano sneller dan normaal ontstemt of ontregelt?

We raden aan om eerst met een eenvoudige hygrometer het klimaat van de ruimte waarin de piano staat te monitoren alvorens dure ingrepen te doen.