Pianospelen met hoofdtelefoon

In de levensstijl van vandaag is pianospelen met een hoofdtelefoon meer dan een gadget of leuk dingetje. Voor vele studenten en pianisten is oefenen met volle intensiteit zeer belangrijk en daar kan een hoofdtelefoon een oplossing voor bieden.

 

Mogelijke situaties waarin spelen met een hoofdtelefoon gewenst is.

  • Om anderen niet te storen (voor je omgeving)
  • Om zelf voluit te kunnen spelen zonder dat je het gevoel hebt dat je anderen stoort (voor jezelf)
  • Om voor een laag budget toch te kunnen  genieten van een mooie klank op een digitale piano. Een goede hoofdtelefoon (vanaf 100 euro en meer) kost beduidend minder dan een digitale piano met een krachtig en vol en nauwkeurig luidsprekersysteem.  Hiervoor is de kwaliteit van de hoofdtelefoon erg belangrijk om goed alle nuances en details tijdens het pianospelen te kunnen horen. Zwakke hoofdtelefoons laten dit niet toe.

Om te spelen met een hoofdtelefoon zijn er drie mogelijkheden

 

1) Een digitale piano

Hoofdtelefoon digitale piano

Op alle digitale piano's kan je een hoofdtelefoon aansluiten. En de meeste digitale piano's hebben tegenwoordig 2 hoofdtelefoonuitgangen. Ofwel heb je een hoofdtelefoon nodig met een mini jack (3.5mm) ofwel met een grote jack (6.3mm). Digitale piano's hebben wel een USB aansluiting maar  deze kan je enkel gebruik en met een USB stick, voor bijvoorbeeld het maken of afspelen opnames of begeleiding. Hoofdtelefoons met een USB aansluiting zijn dus niet compatibel met een digitale piano (anno 2022).

 

Elk merk heeft zijn eigen ontwikkelingen en innovaties om de piano levendig te laten klinken. Een belangrijk detail is dat de pianomerken steeds meer aandacht geven aan de klank vanuit het perspectief van de speler. Men gaat dus andere opnametechnieken gebruiken om de piano ervaring zo realistisch mogelijk te maken. Een luisteraar in die in de zaal zit hoort andere tonen dan de pianist die achter het klavier zit. Een pianist hoort bijvoorbeeld kleien bijgeluiden van het bewegen van de toetsen.

 

2) Een Silent piano

Een Silent piano is een 100% akoestische piano, waar de fabrikant een Silent systeem heeft ingebouwd. Een Silent piano is dus eigenlijk een akoestische piano waar nadien - Yamaha en Kawai kunnen dit zo inbouwen met nagenoeg geen impact op het akoestisch systeem  - een digitale pianomodule is ingebouwd. De klank is vaak dezelfde als die van bij een goede digitale piano. Toch komt de klank vaak anders over omdat een akoestische Silent piano nog steeds gebruikt maakt van het mechaniek dat bij een akoestische piano hoort. Met hamers en viltjes en meer. De klank op een piano is  een groot deel een gevolg van de manier van spelen van de pianist. Met betere toetsen zal je ook nauwkeuriger kunnen spelen en bijgevolg ook meer nuances en details in de klank horen. Op een piano met echte houten toetsen en hamers zal de piano via hoofdtelefoon toch mogelijk anders klinken dan een digitale piano met exact dezelfde digitale klankmodule.

3) Een hybride piano

Een volledig Hybride piano kan je het best omschrijven als een akoestische piano waarin de snaren, de zangbodem en de klankkast zijn weggelaten. Wat overblijft is het authentieke pianomechaniek met een paar kleine aanpassingen. De klank wordt dan gecreëerd door het afspelen van samples van vleugelpiano's. Hetzelfde principe als een digitale piano dus, maar dan in combinatie met een echte pianomechaniek van een vleugel of een buffetpiano. Voorbeelden zijn de Yamaha Avant Grand reeks.